Vragen?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contact

Italiaanse gehaktballen met tomatensaus

voor 4 personen

Gehaktballen
185 ml olijfolie
1 ui, gesnipperd
75 g pijnboompitten, grof gehakt
3 teentjes knoflook, geperst
2 handenvol peterselie, grof gehakt
3 el grof gehakt basilicum of rozemarijn
2 tl gemalen venkelzaad
50 g vers broodkruim
250 g ricotta
3 el Parmezaanse kaas, geraspt
geraspte schil van 1 grote citroen
1 ei
500 g half om half gehakt

Tomatensaus
800 g rijpe, stevige tomaten of 2 blikken tomatenblokjes à 400 g
100 ml rode wijn

Maak eerst de gehaktballen. Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en bak in 5-6 minuten de ui zacht en de pijnboompitten lichtbruin. Voeg de knoflook toe en bak het mengsel nog een paar minuten. Laat het afkoelen.
Meng de rest van de ingrediënten voor de gehaktballen in een kom. Doe het afgekoelde uienmengsel erbij, breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper en schep alles goed door elkaar. Bak een beetje van dit mengsel om de smaak te controlleren. Voeg zo nodig zout en peper toe. Zet het gehakt minstens 30 minuten of een nacht in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Maak vlak voor het koken gehaktballen ter grootte van een walnoot.
Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan. Bak de gehaktballen in delen in 8 minuten goudbruin. Keer ze af en toe en controleer of er voldoende olie in de pan zit om aanbakken te voorkomen. Neem de balletjes uit de pan en zet ze opzij terwijl je de saus maakt.
Kruis de tomaten aan de onderkant in met een scherp mes. Leg ze 20 soconden in kokend water, neem ze eruit en laat ze schrikken in ijskoud water. Ontvel ze en hak het vruchtvlees fijn.
Doe de tomaten met de wijn in een pan, breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper en laat de saus 5 minuten sudderen. Leg de gehaktballen voorzichtig in de saus. Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat alles nog 10 minuten sudderen. Laat het gerecht 10 minuten staan voordat je het opdient.