Vragen?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contact

Barbecue

Scharrelkipfiles met rijst

Scharrelkipfilets in crème fraîche - sinaasappelsaus met rijst

Een combinatie van zoet en hartig. Ook kinderen vinden dit vaak lekker. In plaats van rijst kun je ook voor gebakken aardappels kiezen.

Benodigdheden:
Malse scharrelkipfilets
Crème fraîche
Olijfolie (bij voorkeur met citroen)
Sinaasappelsap met vruchtvlees
Rijst
Reuzenrozijnen en/of gedroogde abrikozen
Zout
Gehakte peterselie (bij voorkeur diepvries)
Klein beetje gehakte knoflook (diepvries of vers)

Bereiding:
- Voor je begint met koken leg je de reuzenrozijnen en/of gedroogde abrikozen in een bakje of kom met heet water. De bedoeling is dat ze water opnemen en opzwellen, en daar gaat wat tijd overheen.
- Kipfilets met zout inwrijven, in niet al te grote stukken snijden en in een laagje olijfolie met citroen even aanbraden tot ze wit zijn, maar beslist niet door en door gaar. Het roze mag blijven doorschemeren. Kip daarna uit de pan halen en in een schaal leggen.
- Knoflook in dezelfde pan strooien en een minuutje fruiten op laag vuur; daarna met een spatel en zo min mogelijk vocht de gefruite knoflook bij de kip leggen.
- Rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- De crème fraîche in een braadpan doen en die op laag vuur zetten. Met een spatel roeren tot de crème fraîche helemaal vloeibaar is.
- Peterselie, gehakte knoflook en stukjes kip toevoegen. Alles goed omscheppen gedurende enkele minuten. Nog steeds op laag vuur een scheutje sinaasappelsap met vruchtvlees toevoegen. niet veel, anders wordt het te nat. Deksel op de pan doen.
- Gewelde reuzenrozijnen of abrikozen uitknijpen en na enkele minuten toevoegen. Deksel eraf laten, zodat het vocht beter verdampt. Gebruik een spatel om alles goed te mengen. Het geheel zo'n 10 minuten op laag vuur laten pruttelen zodat de kip door en door gaar wordt; vergeet niet alles regelmatig te roeren. Proef de saus: niet zoet genoeg? Suiker erbij.
- De kip kun je in een afzonderlijke schaal opdienen, apart van de rijst, maar je kunt alles ook gewoon mengen.

Te vloeibaar?

Crème fraîche-sinaasappelsaus te vloeibaar? Mogelijk heb je te veel sinaasappelsap gebruikt. Laat de saus wat indikken door deze op laag vuur, onder zo nu en dan omroeren, te laten pruttelen, met het deksel eraf, en vervolgens wat koksroom toe te voegen.

Variatie

- In plaats van sinaasappelsap kun je ook ananassap nemen. Erg lekker (maar bewerkelijk) zijn stukken verse ananas (of sinaasappel).
- Het wordt nog exotischer als je een deel van de crème fraîche vervangt door kokosmelk (in blikjes te koop bij goed gesorteerde supermarkten of bij de toko).