Vragen?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contact

Barbecue

Spaghetti bolognese - zónder zakje

Want dat kán, en wel gemakkelijk en snel. Nog gezonder wordt het met volkorenspaghetti.

Je hebt nodig:
Rundergehakt
Spaghetti
Olijfolie
Gepelde pomodoritomaten (blik)
Gehakte basilicum (diepvries)
Gehakte knoflook (diepvries)
Gehakte sjalotten (diepvries)
Grof (zee)zout
Grof gemalen zwarte peper

- Spaghetti opzetten

- Een braadpan of wok op laag vuur zetten en er een flinke scheut olijfolie (3 á 4 eetlepels) in gieten.

- Royaal basilicum, gehakte knoflook en gehakte sjalotjes in de olie strooien. Let op: de massa moet steeds in beweging zijn, dus steeds roeren met een spatel, en houd het vuur laag. Ga hier enkele minuten mee door tot de uitjes gefruit zijn. Ze mogen niet bruin worden!

- Ontvelde tomaten uit blik (met het sap) eraan toevoegen.
Eventueel kun je de harde stukjes (waarmee ze vastzaten aan de plant) eraf snijden voor je ze toevoegt. Met de spatel breek je de ontvelde tomaten in stukken. Blijven roeren zodat alles goed gemengd wordt. Als het gaat koken, staat het vuur te hoog.

- Het rundergehakt kan zonder boter of olijfolie in een pan met antiaanbaklaag worden gebakken. Het beste is de pan goed heet te laten worden voordat je het vlees toevoegt. Niet laten sudderen dus, maar op een flink hoog vuur zetten. Met een spatel (andere dan die je bij de saus gebruikt: dit is rauw vlees) het gehakt rul maken en flink omscheppen, zodat het snel dichtschroeit. Op smaak brengen met zout en peper.

- Zodra het gehakt klaar is kun je dit - zonder vleesvocht - overscheppen in de saus. Goed door elkaar mengen.

- Spaghetti in een vergiet storten en er meteen (nog in het vergiet) zout en een flinke scheut olijfolie overheen doen.

- Proef de saus die je hebt gemaakt. Is hij niet pittig genoeg, voeg dan meer zout, peper of knoflook toe. Niet lekker? Voor kinderen is het soms nodig om wat gewone suiker door de saus te roeren (voor sommige volwassenen trouwens ook - het is niet voor niets dat in kant-en-klare spaghettisaus suiker zit: nu heb je de hoeveelheid zelf in de hand). Te droog? Een extra blik(je) ontvelde tomaten toevoegen.

- Nu kun je naar keuze de spaghetti in de braadpan of wok bij de saus doen en alles mengen, of de saus en de spaghetti afzonderlijk in twee schalen opdienen.

- Serveer hier een frisse groene salade bij, met of zonder stukjes komkommer en repen verse paprika, en natuurlijk stokbrood.

Stress?

Ben je bang dat je timing de mist in gaat? Maak dan eerst de saus en kook daarna pas de spaghetti. De saus is prima op te warmen.

Tips voor kieskeurige kinderen

Veel kinderen houden niet van stukjes groenten in hun spaghetti. Wil je ze toch iets gezonds voorzetten, pureer dan tomaten, ui, paprika en (gekookte) wortels met een staafmixer tot een smeuïge massa en voeg die tijdens het koken toe aan de saus. De meeste kinderen proeven dit niet, maar ze krijgen zo wel de broodnodige vitaminen en voedingsstoffen binnen.

bron: Wonen op vakantie van Esther Verhoef