Vragen?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contact

De kringloop op een biologische veehouderij

Waarom kringloop belangrijk is voor jou en de natuur

In Nederland leven er veel landbouwdieren dicht op elkaar met overbemesting en de stikstofcrisis als gevolg. Koeien die buiten in ruime weilanden grazen, zoals bij biologische boeren, kunnen juist een zegen zijn voor natuur en landschap. Dat zit zo. Een dier is een schakel in de kringloop. Biologische boeren houden nooit meer koeien dan hun land aan gras geeft en aan mest kan opnemen. Al het ruwvoer (gras, hooi en kuilgras) dat een biologische koe eet, komt van eigen land. Alleen de (biologische!) koeienbrokjes mogen aangekocht worden maar daar eet ze relatief weinig van. En alle mest die zij produceert, is hartstikke nuttig om het land vruchtbaar te houden. In de biologische landbouw zal dan ook nooit een mestoverschot ontstaan. Dat is goed nieuws voor het grond- en slootwater, dat niet vervuild wordt door overbemesting maar lekker schoon en fris kan blijven. En dat is weer lekker voor alle dieren in de sloot, zoals kikkers.

Bloemrijke weilanden

Wetenschappers hebben ooit berekend dat kringlooplandbouw uit maximaal één koe (plus haar kalf) per hectare kan bestaan. Een biologische boer met honderd koeien draagt dus ook zorg voor wel honderd hectare weiland en akkers. Omdat biologische boeren geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, krijgt de natuur op al deze hectares veel meer kans om zich natuurlijk te ontwikkelen. Die natuurontwikkeling begint bij het vruchtbaar houden van de bodem met dierlijke mest en compost, dat weer voedsel is voor het leven onder de grond, zoals wormen. En die vruchtbare bodem zorgt weer voor lekker sappig gras, waar de koeien van kunnen grazen.

Meer weide- en akkervogels

Maar niet alleen wormen profiteren van zo’n vruchtbare bodem. Met een rijk bodemleven, met veel leven onder de grond, wordt het boven de grond ook vanzelf een levendige boel. Want al die bodemdiertjes zijn voedsel voor de weide- en akkervogels. Bovendien kunnen in bestrijdingsmiddel-vrije weilanden en langs de schone sloten bijzondere kruiden en bloemen gaan groeien, die weer een trekpleister zijn voor bijen. Die op hun beurt weer de bloemen bestuiven. Bloemrijke weilanden bieden niet alleen een gevarieerde en verse maaltijd aan de koeien (voor maar ze zijn ook een lust voor het oog.
Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje.)